Virtuell iftar

Salam,

Det är något speciellt med denna Ramadan. För oss som inte varit här i Sverige de två senaste Ramadan känns det ännu mer de långa dagar och de sena iftar som begränsar möjligheten till gemensamma iftar med andra bröder och systrar, särskilt om man har små barn.

För tre år sedan var vi hemma hos några vänner och bröt fastan med dem. När det var dags att gå hem var kl 11 på kvällen. Vi kommer väl ihåg den kvällen eftersom vi bestämde oss för att åka taxi och inte vänta på bussen eftersom det var så sent och barnen var trötta, min fru var då gravid med vår yngsta son.

Efter det varje gång vi var ute frågade barnen varför vi inte åkte taxi i stället för buss eller tåg.

Redan då tyckte vi att det började bli svår att vara ute och bryta fastan med vänner på grund av tiden och små barn som ville sova.
I år har vi inte bryt fastan med några vänner hittills, vi kommer att göra ett försök på söndag. Det är i princip samma problem, barnen somnar och sedan är det hemresa ett stort äventyr om man inte har bil. Så bilen är ett måste men även då är det ett problem.

Men inte allt är dåligt, jag menar det är sommar och de flesta har semester, och då kan man vara uppe sent.

Det var i min ensamhet i förrgår på hotell rummet i Göteborg som jag började fundera att kanske en virtuell Ramadan som man ansluter sig till borde vara en lösning. Jag gick från att ha en direkt sänd tv iftar på kanske bara 15 minuter från olika delar av landet till en web baserat sändning med många olika deltagare.

Det är inte samma sak men åtminstone slipper man att vara ensam eller bara med sin egen familj, man kanske kan prata med varandra en stund, lyssna på några duktiga Koran läsare tillsammans och, nu börjar jag att drömma, be tillsammans med en imam någon annanstans. Går det? Ja, snart säker kommer det någon fatwa.

Tekniken finns, nu gäller det att tänka ut något smart och islam enligt lösning för våra egna speciella omständigheter i detta vårt land.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s