En cigarett före bönen

Salam,

Igår skrev jag ingenting, vi gick och la oss tidigt eftersom jag skulle till Göteborg idag. Så kl. 12 var vi i sängen och jag gick upp idag 5:45.

Jag började skriva lite på planet men var så trött att det var bara att stänga datorn och försöka sova lite innan vi skulle landa.

Innan vi skulle upp visade flygvärdinnan, som de brukar, säkerhets föreskrifter med den sed-vanliga demonstrationen. Jag tror att det är välkänd att de flesta flygvärdinnor på SAS är kvinnor som är över 40 år, något som ibland diskuteras med glimten i ögat. Faktum är att jag inte hade reflekterat över fördelarna eller nackdelarna med det förrän idag.

Det måste vara skönt för dessa kvinnor att inte behöva känna att åldern är ett hinder för att arbeta i en sådan miljö och även om det låter fördomsfullt, tror jag att äldre kvinnor är mer förankrade i verkligheten och har inte samma behov av att framhäva det yttre skönhet som deras enda attribut, vilket tyvärr verka vara normen på de flesta flygbolag som väljer unga kvinnor. Och det är precis det som jag tycker blev tydlig idag på planet.

När flygvärdinnan gjorde säkerhetsdemonstrationen, gjorde hon det på ett sätt som var både roligt, för de många barn som fanns på planet, och med tillräckligt allvar och myndighet för de vuxna som oftast tittar någon annanstans när de visar säkerhetsföreskrifterna.

Det här med myndighet är något man lär sig med tiden, med alla dessa livs berg och dalba-nor som ger oss erfarenhet.

Förra fredagen var jag utanför moskén i Medborgarplatsen och väntade på min fru och mina barn innan vi skulle in för fredagsbönen.

Medan jag väntade på dem såg jag en ung kille tända en cigarrett och ställa sig bredvid in-gången och röka. Jag blev lite förvånad och tänkte först, Fastar han inte? Och sedan Vet han inte att rökning inte heller är tillåtet under fastan?

Sedan gick mina tankar till vad jag skulle kunna säga till honom, eftersom att röka och dessutom stå bredvid ingången var inte det mest smarta att göra precis när de flesta skulle börja komma in i moskén.

Jag var också orolig om några av våra bröder skulle ge sig på honom, tyvärr det finns alltid några som anser sig vara religionens poliser och har mycket att säga om hur andra ska bete sig på ett mycket negativ sätt. Så medan jag försökte hitta något att säga och tittade orolig på gatan och väntade på min familj, en man som stod bakom mig och hade en liten insamlings låda märkt Zakat för Gaza, en äldre man, gick några steg bort bredvid trappan som leder till den lilla utsiktsplatsen ovanför moskén och signalerad till killen att komma till honom.

Några få ord med en lugn, faderlig stämma och killen stannade där och rökte sin cigarrett. När han var klar gick han in i moskén.

”Det är bättre att du röker här”. Hur enkelt som helst, inte anklagande, inte nedsättande, bara en enkel hänvisning till att det finns platser som är bra och andra som är mindre bra. Men framförallt den respektfulla attityd som får alla att lyssna och att acceptera ett råd.

Det är väldigt troligt att om jag eller någon annan hade sagt något, hade det varit någon sorts lektion om varför han inte fick röka både där och då, i bästa fall. Om det hade varit andra ”poliser”, en utskällning och till och med en knuff.

Ibland behövs väldigt få ord för att säga mycket, om man säger det på rätt sätt.

”Det är bättre att du röker här” och varför inte där? Jag tror att han började tänka efter och förstod vad han gjorde, för att han faktisk skyndade sig att röka färdigt och gick in i moskén lite skamsen.

Man kan få auktoritet och respekt på många olika sätt, oftast genom rädsla och tvång. Men den auktoritet och respekt som varar är det man får genom respekt och kärlek. Som sagt alla går igenom livets berg och dalbanor men det är få som lär sig att hantera den myndighet dessa erfarenheter ger för att ta fram det bästa hos andra människor.

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s