Gemenskap

Salam,

Nu vet jag inte om jag vågar skriva mer i min blogg. Min fru läser den och hon sa idag att det är det bästa sätt att veta vad jag tänker eftersom jag inte säger så mycket annars.

När jag var på väg hem idag efter arbetet, åkte jag buss 147 från Liljeholmen. Det gör jag ofta istället för att åka till Aspudden och gå därifrån. Jag hann handla innan och besöka gymmet där jag ”brukar” träna. Jag fyller år idag och de hade skickat en Grattis SMS med en uppmaning at besöka dem för att få en överraskning.

En stor besvikelse, jag hade dagarna innan Ramadan började, frågat om jag kunde frysa mitt medlemskap en månad, under Ramadan, eftersom jag inte kunde träna under perioden. Svaret blev, nej du måste ha ett läkarintyg som säger att du inte kan träna. Hur mycket kostar läkare och intyget och hur mycket kostar månadsavgiften, förutom att jag inte är sjuk.

Så jag trodde att de skulle överraska mig med att javisst, du är välkommen att frysa medlemskapet, men nej, jag fick 20 % rabatt på träningskläder. Jag var verkligen på min bästa Ramadan stämning, jag blev inte arg och förklarade att jag verkligen var besviken.

Sedan var det att åka buss hem. Den var fullsatt och jag stod bredvid mitten dörren. Bussen stannade två hållplatser senare, det finns nästan aldrig någon som åker därifrån förutom de som har tagit en promenad och blev lite trötta för att fortsätta eller som nu en mamma med barnvagn.

Givetvis, och jag säger givetvis eftersom det är alltid så, ingen ville flytta på sig frivillig för att ge platsen till barnvagnen. En äldre man satt där med sin rullator och en tjej med sin plastpåse. Hon bad mannen att flytta på sig så att hon skulle få plats men han ville inte, han blev erbjuden en anan plats men den låg inte på den sidan han ville sitta, samtidigt ingen av dem som stod mitt i vägen flyttade på sig.

Till slut lyfte hon vagnen in i bussen och sa bestämd att hon inte tänkte stanna kvar när det inte fanns någon vagn på bussen.

Vi lever i ett samhälle där det finns bara ”jag” och inte ”vi”. Jag har minsann mina rättigheter, skyldigheter? Det har alla andra inte JAG.

Det märkliga, kanske inte så märklig eftersom vi människor älskar att ta efter det dåliga inte det goda, är att även vi muslimer tar efter det.

Man vill gärna stå tätt varandra i rad när vi ber men när det är dags att sitta för tashahhud, vissa bröder upptar så mycket plats de kan och tvingar de som sitter bredvid att klämmas bäst de kan, och nu ska ni förlåta mig men min Ramadan stämning vacklar lite, det är matens fel, men är det så stor det dessa bröder har mellan benen att de behöver så mycket plats?

Andra vill be sin sunna trots att de kommer sent till moskén och blockerar entrén till andra som vill komma in, men det är viktigare att de ber sunna än att tillåta andra att komma in i moskén. Och nu min favorit, det händer framförallt under sommaren men också på vinter tid. Är kravet på anständig klädsel enbart för systrarna? Jag har aldrig hör någon imam under någon predika kritisera bröderna, bara systrarna, men faktum är att ganska ofta när man gör ruku, får man framför sig en hårig rumpa som dyker upp helt ogenerad och vår bror gör inte den minsta ansträngning att täcka sig själv.

Borde man inte åtminstone gå till moské med proper klädsel istället på alla dessa åtsittande och korta tröjor? Jag kan tänka mig ramaskrin och någon syster skulle dyka upp med tighta jeans och åtsittande kort blus som lämnar navel till allmän beskådning. Men när det gäller bröderna verkar det som om våra principer gäller inte.

Att klä sig proper, att se till att andra kan utföra sina böner på bästa möjliga sätt anser jag är en del att vara muslim och följa våra principer men det är framförallt att visa respekt för varandra och för sig själv, att vissa att JAG är en del av gemenskapen och att JAG och VI är en och samma.

Om vi agerar lite mer muslimsk i alla sammanhang, kanske vi kan påverka hela vårt samhälle i rätt riktning och blir mer vänliga och börja visa mer hänsyn till varandra.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s