Några tankar och många ord

Salam,

Idag var en dag till på jobbet. En hel del att göra men inte särskilt mycket och inte heller något man känner sig väldigt nöjd efteråt, helt enkel det vanliga. Jo, jag fick skjuta upp resan till Göteborg till nästa vecka. En av de kollegor jag ska träffa blev sjuk idag och det ända vi kunde göra var att flytta arbetet till nästa vecka. Skönt, jag slipper komma ur sängen imorgon kl 5:30.

Jag funderade under dagen på vad brodern Raheem skrev på slutet av sitt inlägg i ”Femte Ramadan”. Jag kom fram till att ju mer obevekliga vi blir i det man påstår är det ”rätta” Islam desto mindre muslimer vi blir. Diskussioner om skägget, byxornas längd, hijab och allt annat blir långa och det skrivs så mycket, men de enkla saker som bygger upp gemenskapen, förståelse, respekt, förlåtelse, kärlek för allt som Gud skapade försvinner i mängden av alla dessa ”kunnigas” uttalande om vad som är rätt, eller som broder Raheem säger ” Vårt hus brinner ner samtidigt som vi studerar manualen för att lära oss hur den nya platt- TV:n fungerar”.

Och i fråga om Ramadan, är det bara fastan som ingår? Att baktala är utan tvekan en av dessa saker som ogiltigförklarar fastan, eller har jag fel? Troligen, jag är bara en som konverterade för 17 år sedan.

Det är otroligt hur vanligt har det blivit att sätta etiketer på alla muslimer och börja sortera dem mellan de ”riktiga” och de ”oriktiga”, om sådana finns. Jag brukar säga att det var min far som satte i mig frön som ledde till att jag blev muslim. Han brukade ifrågasätta katolicismens grunder och framförallt förekomsten av alla helgon. Han brukade fråga oss, Hur många gudar har vi? Vi ber Gud, Jesus, och en hel del massa helgon, så hur många gudar har vi, för att vi borde be enbart till Gud, eller?

För oss som konverterat är kanske lättare att kunna se vissa saker som inte stämmer med det vi lärt oss om Islam, saker som har mer att göra med kulturella inslag hos olika människor från olika länder och kulturer, men eftersom de är födda muslimer och de har agerat på samma sätt hela deras liv, tar de för givet att det är det som är Islam och så kommer vi och ifrågasätter det.

Jag brukar också säga när bröder och systrar tycker att jag frågar eller ifrågasätter för mycket, att om jag inte hade gjort det skulle jag inte blivit muslim. Men detta med att vara nyfiken och undrande kräver att man också visar respekt för andras mening och vågar stå för det man tycker och för andras rätt att tycka som de vill. Detta har jag också min far att tacka för.

När man kommer från en latinsk kultur, macho kultur, manlighet mätts på de mest konstiga sätt. Min far brukade säga till mina syskon och mig att ”en riktig man är den som stannar och väntar på grön ljus innan han går över gatan. Att dricka öl och blir berusad, att ha många tjejer gör vem som helst, bara en man är stark nog att respektera lagen.”

Lagen finns för att respekteras och följas, vi kan kompromissa en hel del om hur vi ska agera, men allt inom lagen eller grundernas ramar. I en familj med olika bakgrund, peruansk, egyptisk och svensk blir det en hel del kompromisser. Men vi försöker ha en gemensam punkt och det kärleken vi känner för varandra, utan det skulle vi inte kunna bygga en familj och lära våra barn Islam.

Jag vill inte att mina barn ska växa rädda för en straffande gud som tvingar de att fasta och bära huvudduk, en gud som kväver deras individualitet och förvirrar dem in i dubbla personligheter, den gud som verkar regerar over de flesta muslimer idag. Jag vill att de växer men den Gud jag lärde känna av min far och det jag hittade i Islam, en förlåtande, barmhärtig Gud som ber oss visa hur mycket vi älskar och ”fruktar” Honom genom att följa Hans påbud, fria att bestämma om vi ska göra det eller inte men full medvetna om att våra val har sina konsekvenser.

Jag hoppas att vi kan förmedla detta budskap till våra barn.

Vet ni att det bästa med bloggen är att man skriver ner det man brukar tänka och som oftast stannar där.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s