Ramadan utan att fasta

Salamaleikom

Jag är Helena, konvertit eller ska man säga revertit sedan ca 30 år, troligen 33-34 år. Lite svårt att säga så exakt. Det var inte precis så att jag bara vaknade en morgon och kom på att hej-å-hå nu är jag muslim. Det tog betydligt längre tid än så. Men det är en annan historia. Poängen är att jag har fastat i ca 32 år. Nästan året om. I varje fall under alla årstider. Men förra året var det färdigt fastat. Fick då diagnosen diabetes. Trist.

Så jag har känt mig lite vilsen sedan förra året gällande detta. Men samtidigt funderat ännu mer på ramadans andra aspekter. När jag kunde fasta kände jag en stilla bävan inför varje ny gryende dag i fastan, en nöjdsamhet i att följa ett bud om fasta bara för att visa min kärlek till Allah.

Och sedan fanns inte just denna möjlighet att visa det mer. Påminnelse om att man åldras. Dör. Om att om x-antal år kan man kanske inte stå upp vid salat.Eller om att när som helst kan man bli så sjuk eller fattig att man inte längre kan ge mer eller göra mer eller hjälpa andra fast man skulle vilja det.

En förnimmelse av en tickande klocka. Skynda, skynda. Vänta inte på ramadan eller slutet på ramadan att göra något gott. Lev varje dag sökande den där känslan av att vara nöjd med att älska Allah. Då slappnar hela ens väsen av fast benen kanske springer för att leta efter det där man ska göra för att visa att man älskar Allah.

Så borde man vara om man kunde om man kom ihåg och om man inte var upptagen med sig själv… men det räknas väl som att visa att man älskar Allah om man är upptagen med att älska allt det levande som Han skapat? Och som han befallt att behandla varsamt och väl?

Sen är det väl så också att man saknar själva vanan att fasta och nöjet av att bryta fasta. Alhamdollah för min familj och mina barns familjer som fastar och som jag får ibland bjuda på iftar. Det ersätter en del av den saknaden.

Annonser
Det här inlägget postades i Helena B.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s