Ramadan är här

Salam alaykom,

Nu börjar det, Ramadan och bloggandet.

Vi har väntat på Ramadan och pratat mycket om hur vi skulle hantera de långa dagar, många planer som vanligt inför Ramadan, vi också diskuterade, min fru och jag, våra barns deltagande och fastande och nu satte vi igång med det. Men av något konstig anledning känns det inte någon riktig Ramadan känslan hos någon av oss.

Det är verkligen konstigt. För två år sedan var vi i Egypten och det var inget problem med Ramadan känslan där. Vi hade familjen med oss och det var riktig roligt och inspirerande. Fajr bönen i moskén efter suhoor, de många gamla bra traditioner som håller på att försvinna, men framförallt gemenskapen, familjen.

Förra året var vi i Peru för att hälsa på min familj. Vi var oroliga eftersom där skulle vi vara helt ensamma att fasta och fira Ramadan, men den känslan fanns med. Kanske för att vi var medvetna om att det var vi bara två eller för att familjen trots att de inte fastade eller är muslimer uppmuntrade oss.

Min fru och jag pratade för några dagar sedan om det, hon frågade om jag mindes vad vi åt till suhoor. Som vanligt är det hon som alltid minns allt, det var avokado mackor med te.

Men idag fortfarande känns inte riktig som att Ramadan är här. Det kan låta konstigt men trots att vi är hemma och med många bröder och systrar i närheten, det känns ändå ensam, vi känner oss lite övergivna.

Jag vill inte vara negativ men jag känner att jag måste nämna det för att kanske bli av med denna negativa känsla.

I söndags var vi hos några pakistanska vänner. Deras son kan nu hela Koranen och detta skulle firas. Hela deras stora familj var där liksom vänner. Jag satt bredvid en av kusinerna som har bott i Sverige i fem år och han frågade mig, Vilken tid kommer ni att bryta fastan?

Det var inte någon konstig fråga, jag är medveten om att de senaste två år har många av svenska muslimer bryt fastan i olika tider men det var första gången för mig att konfrontera denna verklighet och att bli en del av det.

Idag satte vi igång som sagt med fastan men inte med samma glädje som tidigare år, jag hoppas att det blir bättre så småningom.

Och nu till lite mer roliga saker. Mina barn, 8 och 7 år gamla fastade idag för första gången, inte hela dan men fram till klockan 1 när jag insisterade att de skulle bryta fastan. De gjorde det när jag lovade att vi skulle öka tiden gradvis de kommande dagar. Den minsta, han är 2 år, som brukar följa efter sina syskon och göra allt de gör var tydligt i dag, ”Jag vill ha min frukost, inga mackor, cornflakes och mjölk.”

Huvudvärken kom vid 2 tiden på eftermiddag när jag kämpade med tvätten. Jag är ledig denna vecka medan min fru jobbar. Jag kommer att jobba nästa vecka och veckan efter och sedan vara ledig tre veckor. Min frus semester börjar nästa vecka så vi turas om med att vara hemma med barnen och Ramadan.

Vår första Ramadan iftar var kyckling och för första gången var barnen med att bryta fastan med yoghurt och dadlar. De kommer att vara väldigt trötta i morgon.

Nu sover alla förutom jag, men nu blir det dags för mig. Jag sov en halv timme med vår minsta son när han somnade och kanske är det därför jag inte är så trott just nu.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s